Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Βιογραφικό: Κισιώτη Μαρία

Γεννήθηκε στη Βέροια Ημαθίας το 1981. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα των παιδαγωγικών. Εντρύφησε την τέχνη της ζωγραφικής και της αγιογραφίας σε μικρή ηλικία . Την αγάπη για την τέχνη της εμφύσησαν οι πρώτοι της δάσκαλοι και αγιογράφοι από τη Θεσσαλονίκη, Γιώργος και Ιωάννης Σιδηρόπουλος, οι οποίοι δίδασκαν βυζαντινή αγιογραφία στη Ι.Μ. Παναγίας Δοβρά Βεροίας(1995-1999). Κατά τη διάρκεια των σπουδών της διδάχθηκε βυζαντινό σχέδιο, την Κρητική και Μακεδονική τεχνοτροπία καθώς και την τεχνική του Fresco και του στιλβωτού χρυσώματος.
Με την είσοδο της στο πανεπιστήμιο παρακολούθησε επί 4 έτη μαθήματα αγιογραφίας που παρέδιδε στη Θεολογική σχολή ο αγιογράφος Κωνσταντίνος Ξενόπουλος. Η γνωριμία αυτή στάθηκε η αφορμή για την περαιτέρω μεταξύ τους συνεργασία. Πιο συγκεκριμένα εργάστηκε στο εργαστήριο του στην Κατερίνη διδάσκοντας ζωγραφική σε παιδιά δημοτικού καθώς επίσης και σαν υπεύθυνη παράδοσης μαθημάτων βυζαντινής αγιογραφίας εικόνων στη Διεθνή θερινή Ακαδημία στο Moosburg της Αυστρίας. Παράλληλα συμμετείχε σε πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης του Ι.Ν. Ταξιαρχών στη Λάιστα Ιωαννίνων.
Με το πέρας των σπουδών της εργάστηκε για 3 έτη ως εκπαιδεύτρια στο ΙΕΚ Πολιτιστικό στο Τμήμα αγιογραφίας βυζαντινών Εικόνων και Τοιχογραφιών ενώ ταυτόχρονα (2005-2007) παρέδιδε μαθήματα αγιογραφίας στην σχολή της Ι.Μ. Παναγίας Δοβρά Βεροίας. Το σχολικό έτος 2010-2011 παρέδιδε μαθήματα αγιογραφίας σε ΑΜΕΑ στο σωματείο Αγ. Αναστάσιος ο Πέρσης στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης.
Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις τόσο στη Βέροια στο πλαίσιο των Παυλείων υπό την αιγίδα της Ι.Μ. Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας, όσο και στη Θεσσαλονίκη στη Θεολογική Σχολή αλλά και στο εξωτερικό, στην Αυστρία και την Ιταλία. Από το 2005 ασχολείται με την αγιογραφία επαγγελματικά σε ιδιωτικό επίπεδο. Παράλληλα με την ζωγραφική και την αγιογραφία ασχολείται και με την αργυροχρυσοχοΐα.
[Επιμέλεια: Μ.Κουτσουπιας, για το Ινστιτούτο Μελετών Ελληνικής Τέχνης, Artem]

Δεν υπάρχουν σχόλια: