Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Άρθρο: Tα γλυπτά του Σταύρου Μιχαλαριά

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, στο Παράρτημα του Βερολίνου, φιλοξενεί  από 27 Μαΐου και για όλον το μήνα Ιούνιο 2011 τις γλυπτές δημιουργίες του Σταύρου Μιχαλαριά. 
 Η είδηση αυτή, κρύβει για το φιλότεχνο ελληνικό κοινό μια ευχάριστη έκπληξη: Ο καταξιωμένος διεθνώς ως συντηρητής Τέχνης και καθιερωμένος στο χώρο προώθησης έργων Τέχνης  Σταύρος Μιχαλαριάς,  εμφανίζεται για πρώτη φορά ως καλλιτέχνης δημιουργός ο ίδιος.   
Το εύρος της παραγωγής εκπλήσσει επίσης. Το κάθε έργο του συνίσταται σε φιγούρες μιας αφηρημένης φαινομενικά παράστασης, η οποία αποτελείται από βασικά γεωμετρικά σχήματα. Το υλικό που χρησιμοποιεί είναι το αλουμίνιο, γυαλισμένο και φιρνιρισμένο, και  έχει τους λόγους του. Θεωρεί ότι η υφή του έχει μια ιδιαίτερη θαλπωρή, καθώς συγκεντρώνει αμέσως τη ζεστασιά του ήλιου και την επιστρέφει. 
Στη θεματολογία του κυριαρχεί το σώμα. Δεν ταυτίζεται όμως ούτε με τον μετακυβιστικό τεμαχισμό που υφίστανται μερικά από τα σώματα του Πικάσο, ούτε με τα βαριά μπρούτζινα έργα του φίλου του Χένρι Μουρ. Θυμίζει περισσότερο τους Ιταλούς φουτουριστές, οι οποίοι συνδύασαν τον κυβισμό με τη διάσπαση του μονόλιθου του γλυπτού εμφυσώντας την κίνηση. Πράγματι, η αίσθηση της κίνησης και της αιώρησης ενσωματώνεται στις κομματιασμένες φιγούρες του, που παρά τον όγκο τους, φαίνονται ελαφρές, έτοιμες να φύγουν από το βάθρο τους. Στην ανάγνωση αυτή από τη μεριά του θεατή, βοηθάει και το εύκαμπτο αλουμίνιο. 
Ο γλύπτης  επεξεργάζεται το κάθε  έργο του με προσωπική φροντίδα, από τη στιγμή της σύλληψης μέχρι την τελική συγκόλληση και το βάψιμο, που γίνεται σε φούρνους.
Εκείνο πάντως που κάνει ξεχωριστά τα γλυπτά του Μιχαλαριά, είναι η ανάλαφρη αρμονία των μορφών του, που δεν καταπιέζει, δεν κλείνει το χώρο, αντίθετα τον αξιοποιεί και διοχετεύει αισιόδοξα μηνύματα στο θεατή.
[Μιχάλης Κουτσουπιάς, για το Ινστιτουτο Μελετών Ελληνικής Τέχνης Artem]     

Δεν υπάρχουν σχόλια: