Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Η ελληνική θάλασσα με τα μάτια των ζωγράφων μας


Τη γλώσσα μου  έδωσαν ελληνική.
το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου...
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου...

Εκεί σπάροι και πέρκες
ανεμόδαρτα ρήματα
ρεύματα πράσινα μες στα γαλάζια
όσα είδα στα σπλάχνα μου ν' ανάβουνε
σφουγγάρια, μέδουσες
με τα πρώτα λόγια των Σειρήνων
όστρακα ρόδινα με τα πρώτα μαύρα ρίγη...

Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα μαύρα ρίγη...
                                                                                    (Οδ. Ελύτης)
Θ. Κελεκης, Θαλασσογραφία, Λάδι σε κ.πλακέ, 15χ50εκ.
Ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης η θάλασσα για τους Έλληνες ποιητές και πεζογράφους, δεν ήταν δυνατόν να αφήσει ασυγκίνητο το χρωστήρα των ζωγράφων μας. Μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας πίνακες έχουν πηγή έμπνευσης την ελληνική θάλασσα, σε όλες της τις όψεις: Θάλασσα της βιοπάλης του ναύτη, του ψαρά, του σφουγγαρά, αλλά και θάλασσα των διακοπών, της κολύμβησης, του παιχνιδιού. Θάλασσα του αποχωρισμού, του νόστου, αλλά και θάλασσα της επιστροφής. Γαλήνια ή αφηνιασμένη, γραφικό λιμανάκι ή θέατρο τρομερών συγκρούσεων…  άπειρες οι απεικονίσεις της, όπως απροσμέτρητη είναι και η γοητεία της.
Θ.Χρήστου, λάδι σε μουσαμα, 30χ40εκ.
Στο όμορφο νησί της Σύρου, στα πλαίσια των Ερμοπούλειων 2011, ξεκινάει στις 30 Ιουλίου η έκθεση  «Θάλασσας Τόποι». Διοργανώνεται από τον Δήμο της Ερμούπολης και παρουσιάζει έργα από το ελληνικό θαλασσινό τοπίο. Συμμετέχουν οι ζωγράφοι Π. Τέτσης, Κ. Τσόκλης,  Pavlos, Χ. Καρράς, Δ. Κοκκινίδης, Ν. Στεφάνου, Δ. Μυταράς, Κ. Πανιάρας, Α. Φασιανός, Σ. Σόρογκας, Β. Σπεράντζας, Α. Δρούγκας, Μ. Μακρουλάκης, Θ. Μανωλίδης, Θ Πανταλέων, Δ. Γέρος, Π. Σάμιος, Ι. Κόττης, Κ. Γεωργίου, Κ. Παπανικολάου, Τ. Μαντζαβίνος, Χ. Βέργη, Μ. Χάρος, Μ. Φιλοπούλου, Α. Βερούκας.
Η έκθεση θα διαρκέσει  ως τις 31 Αυγούστου 2011 και αποτελεί μια θαυμάσια αφορμή να επιλέξει κανείς τη Σύρο ως τον τόπο των διακοπών του!   
[Artem]

Δεν υπάρχουν σχόλια: