Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Έλληνες Ζωγράφοι: Βιτσιώρης (Μίμης) Δημήτρης (1902-1945).


Ο Θεωρητικός της Τέχνης
O Μίμης Βιτσιώρης γεννήθηκε το 1902 στη Θεσσαλονίκη και  σε νεαρή ηλικία  εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα. 
Το 1919 γράφτηκε στο Σχολείον των Τεχνών, το οποίο όμως δεν τελείωσε ποτέ. Ανήσυχο πνεύμα προτίμησε την εικαστική περιήγηση. Aπό το 1920 μέχρι  το 1927 ταξίδεψε στην Ιταλία, τη Γερμανία και το Παρίσι, όπου παρέμεινε ως το 1925 και συνεργάστηκε με την εφημερίδα "Petit Parisien" δημοσιεύοντας περίφημα σκίτσα. Το 1927 επέστρεψε οριστικά στην Αθήνα, συνεχίζοντας την εικονογράφηση εφημερίδων και περιοδικών.
  Άνθρωπος ανήσυχος και ευαίσθητος, ακολούθησε στη ζωή αλλά και στο έργο του ένα προσωπικό στίλ, φιλοτεχνώντας με εξπρεσιονιστικό ύφος και ντοστογιεφσκική  διάθεση προσωπογραφίες, τοπία αλλά και θρησκευτικά θέματα.
  Το ενδιαφέρον του Μίμη Βιτσιώρη για το ερευνητικό και θεωρητικό επίπεδο για τα προβλήματα της τέχνης ήταν μεγάλο και διαρκές. Δημοσίευσε πολλές μελέτες και έρευνες. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν το δοκίμιο "Τέχνη και Εποχή" (1941),  "Έρευνα και διδασκαλία", "Προβλήματα δημόσιας αισθητικής", "Καλλιτεχνική αγορά" στο περιοδικό "Νεοελληνικά Γράμματα" και πολλά άλλα.
Από το 1922 και μετά, στο ενεργητικό του έχει πολλές  συμμετοχές σε Πανελλήνιες και ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων και της "Ομάδας Τέχνη", της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος, ενώ το 1934 υπήρξε ένας από τους εκπροσώπους της Ελλάδας στη Μπιενάλε της Βενετίας.    


[B. Κουτσουπιά, για το Ι.Μ.Ε.Τ. artem.gr]

Α. Ζυματίκα, λάδι σε μουσαμά, 50Χ70εκ
T. Χρήστου, ακρυλικό σε κόντρα πλακέ, 20X30εκ

B. Γαριπίδου, ακρυλικό σε μουσαμά, 30Χ40εκ




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ekplhktiko!!!