Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Έλληνες Ζωγράφοι: Μάρκος Καμπάνης

 Ο Μάρκος Καμπάνης γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στο Λονδίνο όπου έζησε ως το 1980. Ασχολείται με τη ζωγραφική, τη χαρακτική, την εικονογράφηση βιβλίων, την τοιχογραφία και αγιογράφηση ναών, ενώ παλαιότερα είχε καταπιαστεί με την σκηνογραφία. Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις κι έχει λάβει μέρος σε πλήθος ομαδικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το 1984 έλαβε μέρος στην 15η Biennale Αλεξανδρείας.
Η δουλειά του μπορεί να χαρακτηριστεί ως ρεαλιστική με ποικίλες όμως τεχνικές παραλλαγές. Το έντονο, σχεδόν φετιχιστικό ενδιαφέρον του για τα υλικά και τις τεχνικές της ζωγραφικής και χαρακτικής λειτουργεί παράλληλα με το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον για την ιστορία της τέχνης, το οποίο τον έχει οδηγήσει σε επιμέλειες βιβλίων και εκθέσεων.
Η θεματογραφία του είναι εκτενής με κυρίαρχα τα τοπία, τις νεκρές φύσεις, τα δέντρα, αλλά και την ίδια τη διαδικασία της ζωγραφικής και τον κόσμο του εργαστηρίου του. Τα τελευταία χρόνια η δουλειά του είχε επικεντρωθεί στο Άγιον Όρος με αποτέλεσμα τη μεγάλη αναδρομική έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών. Παράλληλα η αγάπη του για τη Βυζαντινή τέχνη τον οδήγησε στον τομέα της εκκλησιαστικής τοιχογραφίας.  Έργα του Μ. Καμπάνη μπορούν να βρεθούν στις γκαλερί Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Γκαλερί Σκουφά (Αθήνα), Ιανός Art Shop (Αθήνα), Γκαλερί Χρύσα (Κατερίνη), Gallery K (Λονδίνο). [ΙΝΔΙΚΤΟΣ]

Δεν υπάρχουν σχόλια: