Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Ζωγράφος για όλες τις εποχές...

Στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων φιλοξενείται Aναδρομική έκθεση του Τάσου Ζωγράφου.
Την έκθεση πλαισιώνει κατάλογος 156 σελίδων με έργα και κείμενα του Τ. Ζωγράφου, καθώς και με κείμενα που έγραψαν γι' αυτόν στο παρελθόν αλλά και με αφορμή την έκθεση, η Νέλλη Κυριαζή, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, η Έφη Ζωγράφου, ο Δημήτρης Κακουλίδης, ο Νίκος Κούνδουρος, ο Μποστ, ο Χρήστος Σιάφκος και η Αγγέλα Ταμβάκη.
Ο Τάσος Ζωγράφος γεννήθηκε το 1926 στη Λιβαδιά όπου πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του μέχρι πού 'ρθε ο πόλεμος και η οικογένειά του μετακόμισε στην πρωτεύουσα. Κατοχή και πείνα τον βρήκαν 14 χρόνων και στα 15 τού μίλησαν για λευτεριά, τον έμαθαν να χαράζει στο λινόλεουμ το όραμά της. Τα πρώτα έργα του ήταν στάμπες και γραψίματα για τις προκηρύξεις της Αντίστασης. Ύστερα άρχισε να δουλεύει στα σκηνογραφικά συνεργεία, πότε σαν ζωγράφος, πότε σαν μπογιατζής. Αργότερα ειδικεύτηκε στις πλαστικές κατασκευές.
Σαν σκηνογράφος καθιερώθηκε το 1955 με την πρώτη σκηνογραφική του δουλειά στην ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Ο δράκος». Από τότε έκανε σκηνογραφία και κοστούμια σε περίπου 200 ταινίες, ανάμεσα στις οποίες οι «Θανάση πάρε τ΄όπλο σου» (1972) του Ντίνου Κατσουρίδη, «Παραγγελιά» του Π.Τάσιου, (1980), «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» του Ν.Τζήμα, (1980), «Ρόζα» του Χρ.Χριστοφή, (1982), «Η Σκιάχτρα» του Μ. Μανουσάκη, «Ένας ερωδιός για τη Γερμανία» του Στ.Τορνέ, (1987), «Oh Babylon» του Κ.Φέρρη, (1989), «Η Αριάδνη μένει στη Λέρο», του Θ.Ρακιντζή, (1993).
Έχει πάρει 5 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ένα κρατικό βραβείο σκηνογραφίας κινηματογράφου. Επίσης, βραβεύτηκε με το βραβείο Ελληνικής Τηλεόρασης το 1992 για τη σκηνογραφία και τα κοστούμια της σειράς «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», καθώς και για τη σειρά «Γ.Βιζυηνός» το 2000. Παραπάνω από 120 σκηνογραφίες στο θέατρο αλλά χρειάστηκε να φτάσει στα 45 του για να ζωγραφίσει. Πρώτη ατομική του έκθεση στο «Ζυγό», το 1979. Από τότε παρουσίασε 16 ακόμα ατομικές εκθέσεις και έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε όλα τα παραπάνω αξίζει να προσθέσουμε τα εξώφυλλα δίσκων, βιβλίων και τις αφίσες θεατρικών έργων και φεστιβάλ που φέρουν την υπογραφή του.
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Γερμανικού και Μυλλέρου - Κτίριο Α, Μεταξουργείο.
[Ζουμπουλάκης Γιάννης, Πολιτισμος -Το Βήμα]

Δεν υπάρχουν σχόλια: