Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Έλληνες Ζωγράφοι: Βρασίδας Τσούχλος

 O Βρασίδας Τσούχλος γεννήθηκε το 1904 στην Αθήνα. Αρχικά σπούδασε αρχιτεκτονική, στη συνέχεια όμως αφοσιώθηκε στην  ζωγραφική. Φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού με δάσκαλο  τον Μποντουάν, στην Ακαδημία Grande Chaumiere και στο εργαστήριο  ζωγραφικής και σχεδίου του Λουσιέν Σιμόν. Σπούδασε επίσης Φιλοσοφία και  Αισθητική στη Σορβόννη. Εργάστηκε στην Ακαδημία Colarossi, στο εργαστήριο  του Νοντέν και στο εργαστήριο γλυπτικής του Μπουρντέλ.   
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ο Βρασίδας Τσούχλος εντάχθηκε σε γνωστές και  αξιόλογες καλλιτεχνικές ομάδες της εποχής, όπως «Ζωγράφοι και Γλύπτες»,  την οποία ίδρυσε το 1954 από κοινού με τον Θανάση Απάρτη, και «Στάθμη», με  τους Γιώργο Μπουζιάνη, Γιώργο Γουναρόπουλο, Σπύρο Βασιλείου κ.ά.  Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, έλαβε  μέρος σε διεθνή συνέδρια, ενώ δημοσίευσε πολλά άρθρα και μελέτες. Επηρεασμένος από τα ρεύματα της εποχής του και από τους πολύ διαφορετικούς  από αυτόν καλλιτέχνες, υποστήριζε πάντα την «ανυπέρβλητη αξία της  παραστατικής τέχνης, που είναι συνυφασμένη με την ουσία της ζωής».   
Στη ζωγραφική του Βρασίδα Τσούλχου τονίζονται αξίες μορφολογικές και  ξεκάθαρα «ζωγραφικές», όπως η σχεδιαστική δεινότητα και η μελέτη της σκιάς,  του τόνου και του χρώματος. Σταθμοί στην καλλιτεχνική δημιουργία του υπήρξαν οι ελαιογραφίες «Θανάσης  Απάρτης, Προσωπογραφία» (1926) που παρουσιάστηκε στην έκθεση της  Εθνικής Πινακοθήκης με τίτλο «Παρίσι - Αθήνα», καθώς και το «Γυμνό» που  παρουσιάστηκε στην Πανελλήνια Έκθεση του 1948.  Ο ζωγράφος αποβίωσε το 1981 στην Αθήνα. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες  και ιδιωτικές συλλογές, όπως οι συλλογές Εθνικής Πινακοθήκης, Αlpha Βank, Πινακοθήκης Ρόδου, Πινακοθήκης Κουβουτσάκη, Εμφιετζόγλου κ.α.   (Πηγή: Το Βήμα – Πολιτισμός και Ιστορία της Τέχνης εκδόσεις Τόπος 2008.)  
Επιμέλεια Φώτης Δ. Κουτσουπιάς, για το artem.gr..

Δεν υπάρχουν σχόλια: