Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Ο ζωγράφος Γιώργος Γούλας



Γεννημένος στην Καρδίτσα το 1919, ο ζωγράφος Γιώργος Γούλας εκδήλωσε
το ταλέντο του από πολύ μικρή ηλικία. Στα δώδεκά του χρόνια πήγε κοντά
στον μεγάλο ζωγράφο Γιολδάση ζητώντας καθοδήγηση στις εικαστικές του
δημιουργίες, ενώ λίγα χρόνια αργότερα φοίτησε στον έτερο μεγάλο της
Καρδίτσας, τον Κώστα Παύλου (Πωλ). Τα μαθήματα που πήρε από τους δυο
μεγάλους συντοπίτες του ζωγράφους χάραξαν την καλλιτεχνική του διαδρομή.
Τελείωσε το Γυμνάσιο στην Καρδίτσα και εν συνεχεία γράφτηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Αυτή ήταν η επιθυμία της οικογένειάς του, που όμως δεν ικανοποίησε ως το τέλος. Εγκατέλειψε τα μαθήματα της Νομικής χάριν της Σχολής Καλών Τεχνών, από την οποία δεν μπόρεσε να αποφοιτήσει για λόγους που σχετίζονται με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Eνταγμένος στην Εθνική  Αντίσταση της Κατοχής 1940-1944, ενεπλάκη αργότερα και στον εμφύλιο, με συνέπεια να εξοριστεί στη Μακρόνησο.
Μετά την εξορία εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και ασχολήθηκε με τη ζωγραφική. Οργάνωσε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, στην Καρδίτσα και στο εξωτερικό, αλλά συμμετείχε και σε ομαδικές. Βραβεύτηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Τα έργα του είναι εμπνευσμένα τόσο από το μόχθο των αγροτών της Θεσσαλίας, όσο και από τους πρόσφατους εθνικούς αγώνες.
Με αφορμή έκθεση που πραγματοποιήθηκε το 1996 στην πόλη του, δώρισε αρκετούς πίνακες στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, όπου εκτίθενται μόνιμα.
Έργα του υπάρχουν επίσης στην Εθνική Πινακοθήκη, σε δημοτικές Πινακοθήκες πολλών πόλεων της χώρας και του εξωτερικού, καθώς και σε ατομικές συλλογές. O ζωγράφος του κάμπου εφυγε απο τη ζωη σε ηλικία 96 ετών.
[Βικτωρία Φ. Κουτσουπιά]

Δεν υπάρχουν σχόλια: